انجام تست ژنتیک برای تاثیر گذاری بیشتر قرصهای ضد افسردگی و درمان موثر
قرصهای شخصیسازیشده به معنای نوعی درمان پزشکی است که مختص علائم بیماری و پروفایل ژنتیک فرد است. قرصهای شخصیسازیشده، اگرچه در گذشته به عنوان افسانه در نظر گرفته میشود اما تکنولوژی آن امروزه در دسترس است و میتواند به بیماران مختلف از جمله بیماریهای حوزه سلامت روان من جمله افرادی که از قرصهای ضد افسردگی مصرف میکنند، کمک شایانی کند.
برای آگاهی بیشتر در مورد افسردگی مقاله «افسردگی چیست؟ راهنمای کامل علائم، انواع، تشخیص و قرصهای ضد افسردگی و روش درمان» را مطالعه کنید.
فهرست
تست ژنتیک برای سنجش میزان فایده قرصهای ضد افسردگی
به شخصه به آن دسته از بیمارانی که نسبت به قرصهای ضد افسردگی مقاومت دارند، توصیه میکنم که برای دریافت قرصهای شخصی شده، آزمایش ژن Cytochrome p450 را انجام دهند. من به عنوان استاد تمام روانشناسی میدانم که این آزمایش ساده چقدر میتواند در تعیین اینکه کدام قرص برای وضعیت کنونی شما مناسب است، مهم باشد.
نتایج به دست آمده از انجام این آزمایش، میتواند اثرات جانبی و احتمالا خطرناک قرصها را به حداقل برساند و قوت قلب بیشتری برای مصرفکننده قرص به همراه داشته باشد. شگفتانگیزترین جنبه این آزمایش این است که مشخص میکند که چقدر طول میکشد که فلان قرص افسردگی و با چه دوزی بیشتری تاثیر را داشته باشد و همین موضوع اضطراب فرد را کاهش میدهد. تصور کنید افراد زیادی را که سالهای سال برای یافتن درمان موثر افسردگی خود تلاش کردهاند و عوارض وحشتناک زیادی را در اثر مصرف قرصهای غیر موثر تجربه کردهاند و این آزمایش میتواند زندگی آنها را دگرگون کند.
مشکل کنونی این است که به بیماران اطلاعرسانی کنیم که همچون تستی وجود دارد و البته پزشکانی پیدا شوند که به اهمیت این تست واقف باشند.
به رغم اینکه من در شهر نیویورک ساکن هستم که از نظر مجموعه مراقبتهای پزشکی و تحقیقاتی بسیار مترقی محسوب میشود، اما باید اعتراف کرد که پیدا کردن پزشکانی که فواید این تست را درک کنند، بسیار دشوار است. اگرچه پزشکهای زیادی از آزمایش ژنتیک برای بررسی موارد گوناگون استفاده میکنند، اما در حال حاضر آگاهی پزشکان در مورد تست ژنتیک سیتوکروم p450 بسیار کم است. حتی برخی از پزشکان از انجام آن اجتناب میکنند و از نظرشان پول هدر دادن است. برخی دیگر هم اصلا نمیدانند که تست ژنتیک سیتوکروم p450 مورد تایید سازمان بهداشت جهانی قرار گرفته و حتی توسط شرکتهای بیمه نیز مورد پوشش قرار گرفته است.
اما این موضوع در چند سال آینده برطرف خواهد شد و تست ژنتیک سیتوکروم p450 توجههای بسیاری را به خود جلب خواهد کرد چرا که فایده بسیار زیادی دارد.
فایده تست ژنتیک سیتوکروم p450 برای تشخیص نوع افسردگی
بیشتر افرادی که در زندگی با افسردگی دستوپنجه نرم میکنند، در پروسه درمان خود از انواع مختلفی از قرصهای ضد افسردگی استفاده میکنند. این سری از آزمایشهای ژنتیکی، این امکان را فراهم میکند که داروی مصرفی کنونی شما را از دو منظر علمی بررسی کند. اول اینکه از نظر ژنتیکی، متابولیسم بدن شما را در مقابل دارو مشخص میکند. چهار دستهبندی مختلف برای متابولیسم وجود دارد: ضعیف، متوسط، وسیع و شدید. تشخیص سطح متابولیسم / سوخت و ساز بدن شما میتواند در تعیین نوع داروی ضد افسردگی موثر واقع شود.
تشخیص چهار نوع مختلف متابولیسم افراد در هضم قرصهای ضد افسردگی و انواع دارو
۱. متابولایزر ضعیف (PM) شخصی است که سوختوساز بدنش به گونهای است که آن قرص را بسیار آهسته مصرف میکند و در نتیجه باعث افزایش سطح دارو در جریان خون میشود. این روند کند باعث عوارض جانبی قابلتوجهی میشود و فرد را با مخاطراتی مانند سندروم سروتونین مواجه میکند. سندروم سروتونین یک وضعیت خطرناک است که سلامتی فرد را به دلیل افزایش بیش از حد سروتونین به خطر میافتد. اگر سوختوساز بدن شما ضعیف باشد نه تنها با مشکل عوارض جانبی و سمی بودن دارو مواجه میشود، بلکه علائم افسردگی را نیز ادامه میدهید.
۲. متابولایزر متوسط (IM) شخصی است که سوختوساز قرص در بدن نسبت به حالت عادی با سرعت کمتری اتفاق میافتد. افرادی که در این گروه قرار دارند، عوارض جانبی و سمی بودن دارو را با درجه ملایمتری نسبت به گروه متابولایزر ضعیف تجربه میکنند. این افراد باید داروها را با احتیاط مصرف کنند. قرص میتواند علائم افسردگی را تا حدودی کاهش دهد اما تاثیر آن قابلتوجه نخواهد بود.
۳. متابولایزرهای وسیع (EM) افرادی هستند که سوختوساز بدنش در محدوده قابلقبول است. در چنین شرایطی فرد دارو را به شکل موثر جذب میکند و علائم افسردگی با حداقل یا بدون عوارض جانبی کاهش پیدا میکند.
۴. متابولایزرهای اولترپاراپید / شدید (UM) افرادی هستند که به سرعت قرص را هضم میکنند و این یعنی درمان دارویی عملا تاثیر ندارد. از آنجایی که متابولیسم بدن شما خیلی سریع با دارو ترکیب میشود، شما فرصت تجربه کردن تاثیر درمانی آن را نخواهید داشت. اگر سوختوساز بدن شما بسیار بالا باشد، قرص هیچ تاثیر در کاهش و بهبود افسردگی شما نخواهد داشت.
اغلب افرادی که درگیری بیماریهای حوزه سلامت روان هستند، مشکلات سلامتی دیگری هم دارند و در اغلب موارد بیش از یک قرص مصرف میکنند. مولفه دومی که این تست مشخص میکند، آن است که این تست به شما نشان میدهد که قرصهایی که مصرف میکنید چه تاثیر بر بدن شما میگذارد و بدین ترتیب میتوان ارزیابی کرد که میزان عوارض قرص مصرفی بر سلامت فرد چقدر است. در اغلب مواقع عوارض داروهای مختلف جدی هستند و حتی در برخی موارد سمی محسوب میشوند و وضعیت سلامت فرد را تا حد بستری شدن در بیمارستان وخیم میکنند که در موارد نادر میتوانند منجر به مرگ شوند. بنابراین با توجه به اطلاعات این تست اگر احتمال خطر وجود داشته باشد، پزشک شما میتواند داروی کمخطرتری را برای شما تجویز کند.
استفاده از نتایج آزمایش ژنتیک سیتوکروم p450 برای درمان افسردگی
پس از دریافت نتیجه آزمایش، آن را به پزشک معالج خود نشان دهید. با دکتر خود در مورد قرصهای ضد افسردگی، میزان دوز مصرفی و تداخل دارویی با دیگر قرصهایی که مصرف میکنید، مشورت کنید. از شاخصهای ژنتیکی به دست آمده از این تست میتوانید در آینده و مراجعه به پزشکهای دیگر هم استفاده کنید.
ابتلا و زندگی کردن با وجود بیماری روانی چالشهای بسیار زیادی دارد که میتوان با استفاده از قرصهای شخصیسازیشده تا حد ممکن زیستن را آسان کرد. این روشهای جدید میتواند امیدهای ازدسترفته افراد زیادی را که مبتلا به افسردگی و اختلال افسردگی دوقطبی و دیگر مشکلات روحی هستند، به آنها بازگرداند.
منبع: سایکالیجی تودی
دیدگاه ها
ارسال دیدگاه